Vtisi pohoda na Triglav

Kulturno športno društvo Vulkan Bele Vode se je 30.8.2010 z 18. člani društva odpravilo na Triglav. Kljub nestanovitnem vremenu in slabi vremenski napovedi smo preživeli dva čudovita dneva v naših gorah.

V prebujajočem se jutru, ob žuborenju gorskega potoka preko gozdne meje obdane z skalami, nas razveseli zimska idila z zimskimi snežinkami, ki plešejo okoli nas.
Zaskrbljeni obrazi ter težki trenutki odločitve ne morejo premagati navdušenja ob misli, da bi morebiti le dosegli vrh naše domovine. Malo utrujeno prispemo do Staničeve koče, kjer s toplim napitkom ter hrano okrepimo telesne moči. Po nekaj urnem čakanju ob močnem sneženju še vedno tli upanje da bodo topli sončni žarki stopili nekaj cm debelo sneženo odejo. Po nekaj oklevanja se podamo na pot do Kredarice, odkrijemo nekaj markacij ter s čistim obzorjem občudujemo gorski svet. Potrebno je tudi iskanje jeklenic s pomočjo katerih preko rži v močnih sunkih vetra prispemo do Kredarice, kjer občutimo varnost in občudujemo toplino tamkajšnje planinske postojanke. Skozi okno opazujemo Aljažev stolp na vrhu očaka, kakor tudi s sokolskim pogledom prepoznavamo kraje pod nami. Nekaj telefonskih klicev in posvetovanje z vremenoslovci je botrovalo k skoraj dokončni odločitvi, da je tokrat naš končni cilj že dosežen.

Po dobro prespani noči, obilnem zajtrku ter zavijanju močnih vetrov, smo napravili skupinsko sliko ter se spustili proti Vodnikovem domu. Taljenje snega in velike padajoče kaplje nam ponovno prebujajo željo po osvajanju naših vrhov. Lepa panoramska pot do Pokljuke nas sprosti, obisk pri pastirju na planini Konjšice pa opozori, da se vračamo nazaj v svoj vsakdan.
Vsa zasluga srečnega prihoda v dolino Pokljuke gre našima vodnikoma Filipu in Tonetu, ki sta nas navkljub ekstremnim vremenskim razmeram za ta letni čas varno pripeljala do našega šoferja Silvestra.

Filip Vrabič in Stanko Podvratnik

Ta vnos je bil objavljen v Društvo Vulkan. Zaznamek za trajno povezavo.