Vulkanov izlet v Celovec in na Vrbsko jezero

V soboto,3.6.2023, smo se člani društva Vulkan odpravili na izlet v Celovec. Vreme v Belih Vodah je bilo deževno in turobno. Ob 7.uri zjutraj smo se s skoraj polnim avtobusom odpeljali iz Belih Vod, na poti smo pobrali še ostale in avtobus je bil poln. Po dobrih 2 urah smo prispeli v Celovec, kjer nas je čakala naša slovensko govoreča vodička Martha in lepo vreme. Začeli smo z vodenim ogledom mestnega jedra. Po vodenem ogledu smo imeli nekaj prostega časa za kavico, nakupe ali samostojne oglede. Nato smo se peš odpravili po 4 km dolgi poti, ki vodi od središča mesta, vzdolž Lendkanala do jezera. Ob poti smo lahko občudovali lepe hiše, znamenitosti in zanimive mostove preko kanala. Najbolj znan kamniti most je star več kot 500 let. Do Minimundusa smo potrebovali dobro uro počasne hoje. Tam nas je čakal naš avtobus in odpravili smo se proti Otoku oz. Maria Wörth-u.

Ogledali smo si dve čudoviti cerkvi in lepo urejeno pokopališče. Tudi razgled na jezero je bil prekrasen.

Naša naslednja postaja je bila Vrba – Velden, znano mondeno središče ob Vrbskem jezeru.

Na poti do tja nam je vodička pokazala, kje lahko avtobus obstane čisto blizu jezera, da smo si malo namočili nogice.

V Vrbi nam je Martha povedala nekaj zanimivih stvari o tem mondenem turističnem kraju in tudi o Schlosshotelu, ki je služil kot kulisa številnim televizijskim nadaljevankam in filmom. Naredili smo tudi nekaj obveznih skupinskih fotografij.

Pot nas je nato vodila do Poreč – Pörtschach-a. Kraj je znan predvsem po svoji lepi cvetlični promenadi in urejenih kopališčih. Tudi tu smo se sprehodili ob jezeru, šli na kavico, sladoled in si ogledovali lepote turkizno zelenega Vrbskega jezera. Ura je neusmiljeno tekla in čas je bil, da se počasi obrnemo proti Sloveniji. Na poti smo se poslovili od Marthe in se odpeljali proti Kotljam, kjer nas je čakala večerja v gostišču Dular. Večerja je bila obilna in zelo okusna.

Zadovoljni, prijetno siti in tudi malo utrujeni smo se odpeljali proti Belim Vodam. Domov smo prispeli pozno zvečer. Dobra družba, kultura in zgodovina Celovca ter lepote Vrbskega jezera so poskrbeli, da smo preživeli čudovit dan. Tudi vreme je bilo res lepo, sončno in zelo toplo. Veselimo se že naslednjega izleta.

Ta vnos je bil objavljen v Bele vode. Zaznamek za trajno povezavo.