pust 2024

Pustni pohod po Belih Vodah

Končno! Pust, najbolj norčavi praznik v letu, je tu. Komaj smo ga že čakali, saj si vsi želimo, da pride čimprej pomlad. V Belih Vodah smo se maškare zbrale ob 10. uri pri Počivalniku z namenom, da se sprehodimo po vasi in obiščemo sosede. Skupaj nas je bilo kar 24. Vreme, ki je te dni precej deževno, nas je to dopoldne pocrkljalo. Ni deževalo in tudi pihalo ni prav močno. Še celo nekaj sončnih žarkov je prodrlo skozi oblake.

Princeska, sneguljčica, lisička, vila, kar nekaj motoristov, gozdar, gasilec, batman, spiderman, superman, vojak, klovn, kokoška, hudiček in številne druge maškare smo bili norčavi in veseli, kot se za pusta spodobi. Kakšno veselje se je risalo na otroških obrazih. Otroci so navdušeno hiteli pripovedovati, kaj predstavljajo in razkazovati svoja oblačila.

Naredili smo nekaj skupinskih fotografij, nato smo se odpravili na pustni pohod po Belih Vodah do šole. Pri vsaki hiši so otroci zelo glasno vprašali : « Imate kaj za pusta hrusta?« In pri vsaki hiši so imeli nekaj za našo pisano druščino. Sladkarije, krofi in tudi kar nekaj cekinčkov se je nabralo. Celo mimoidoči so se ustavili in nas slikali ter primaknili nekaj v našo mošnjo.

Pustni pohod se je zaključil pri šoli, kjer so otroke v pisano okrašeni dvorani čakali slastni pohančki, dve vrsti solate in svež kruh. Malico je za otroke pripravila Vida Mazej. Za to velikodušno gesto se ji najlepše zahvaljujemo. In česa so se otroci najbolj razveselili? Sladkarij, ki so jih nabrali na poti, seveda. S preganjanjem zime so si jih na ta dan tudi resnično zaslužili. Po malici so otroci še malo zaplesali,se lovili in se igrali. Na koncu druženja pa so lahko popokali vse balone. Otroški nasmehi in iskrice v očeh pričajo o tem, da so otroci preživeli čudovit dan, ki se ga bodo še dolgo spominjali. Krajanom obljubljamo, da bo pomlad zagotovo prišla, mi pa se vrnemo spet drugo leto.

Barbara Peternel

Društvo Vulkan

Ta vnos je bil objavljen v Bele vode. Zaznamek za trajno povezavo.