Otvoritev razstave lesenih skulptur na prostem »FORMA VIVA« v Belih Vodah

V nedeljo, 14.junija 2015 ob 9.30, je v parku bivše OŠ Bele Vode potekala otvoritev razstave lesenih skulptur na prostem »Forma Viva«, s katero se je predstavil domači ustvarjalec Gregor Petkovnik.

Razstavo so v okviru svojega 10. jubileja organizirali člani Društva Vulkan iz Belih Vod in je sestavljena iz 12 lesenih skulptur po izboru avtorja Gregorja Petkovnika.

Les nam je vsem domač. V obliki mize, s katere jemo ali omare, kjer hranimo stvari. Predstavlja nam ogenj v domačem ognjišču in prijeten vonj na sprehodu po gozdu. Gregorju pa les pomeni mnogo več. S pomočjo domišljije in neizmerne ljubezni do narave izpod njegovih spretnih prstov nastajajo umetnije, ki jemljejo sapo.

Ob pogledu na njegove prekrasne skulpture smo začutili neverjetno toplino, harmonijo in romantiko. Kreativnost, izdelana z motorno žago, nas je očarala, saj se je park v Belih Vodah za urico ali dve spremenil v pravljično deželo, kjer smo dobili občutek, da bodo liki vsak trenutek oživeli in nam razkrili skrivnosti svojih oblik.

V kratkem kulturnem programu, ki je popestril otvoritev razstave, so sodelovali Maša in Maj Goličnik s pesmijo »Tam pod Smrekovcem« in Franci Klavž z recitacijo pesmi »Moje planine«, obe izpod peresa Ivana Pudgarja st. Na violino pa nam je zaigrala mlada violinistka Maša Goličnik.

Razstavo je v svojem govoru strokovno ocenil in pohvalil tudi Uroš Potočnik, akademski slikar in dobitnik letošnjega Jakopičevega priznanja.

Slavnostne otvoritve se je udeležilo lepo število ljubiteljev umetnosti, med njimi tudi župan občine Šoštanj, Darko Menih, ki je razstavo skulptur slavnostno odprl. Poudaril je, kako pomembna je kultura in ohranjanje starih ljudskih šeg in navad ter izrekel čestitke Društvu Vulkan za 10. jubilej, ki ga letos praznuje. Prav posebno pohvalo z njegove strani in s strani predsednice Društva Vulkan, Marjete Mazej, pa je prejel avtor razstave, Gregor Petkovnik, ki se je v svojem govoru predstavil na svoj prisrčen, skromen, predvsem pa zelo simpatičen način.

Za okusno pogostitev z domačimi dobrotami so poskrbele članice Društva Vulkan.

Razstava, ki je požela veliko zanimanja med prisotnimi, bo na ogled do pozne jeseni. Vstop je prost. Vljudno vabljeni.

Društvo Vulkan

Ta vnos je bil objavljen v Bele vode, Društvo Vulkan. Zaznamek za trajno povezavo.