Pohod po poteh XIV. divizije

Praznik občine Šoštanj Društvo Vulkan iz Belih Vod vsako leto obeleži z jesenskim pohodom po obrobju Belih Vod, ki ga skupaj organizirata Društvo Vulkan in KS Bele Vode. Letos smo se odločili prehoditi del poti, ki jo je 6. januarja 1944 začela XIV. divizija v Beli krajini in ga zaključila 25. februarja 1944 na Koroškem. Na pustni torek leta 1944 pa so se izmučeni in premraženi partizani ustavili tudi v Belih Vodah, kjer so vsaj za kratek čas našli toplo zavetje in prijazne ljudi, preden so jih presenetili Nemci, ki so se v vas pripeljali na smučeh. V tem napadu je bil ubit tudi najbolj obetajoč pesnik NOB Karel Destovnik Kajuh. Zato je ta dogodek tudi danes, 71 let kasneje, še vedno močno zasidran v srcih ljudi, ki so bili del njega.
Z namenom, da bi se poklonili spominu na naše pogumne borce in padlemu pesniku Kajuhu, hkrati pa se še vsi skupaj lepo imeli, smo se v soboto, 3.10.2015 dobili pri lovski koči v Belih Vodah. Zbralo se nas je 36 zagnanih pohodnikov vseh starosti. Naša najmlajša udeleženka je bila komaj 8 – mesečna Ana Marija.
Jože Mazej, ki stanuje par korakov proč od lovske koče, nas je prijazno pogostil z domačo kapjlico, da nas ne bi zeblo in bi korak bolj stekel. Sonce nas je veselo pozdravljalo in nas priganjalo na pot. Krenili smo proti Krivi brezi. Na poti pa so se prav na hitro pritepli temni oblaki, ki jih naši vremenarji sploh niso omenili. Za kratek čas nas je malo namočil dež. Še dobro, da smo hitro prispeli do Žlebnikove domačije, kjer smo lahko pod streho počakali, da je dež ponehal. Vmes smo se spet malo okrepčali in si ogledali spomenik padlemu partizanskemu pesniku in članu kulturne skupine 14. divizije Karlu Destovniku – Kajuhu. Od tam smo se spustili do Turka, nato pa se povzpeli do turistične kmetije Razpodovnik, kjer nam je Katja Stropnik prijazno postregla z žlahtno kapljico. Malo smo si odpočili, nato pa pot nadaljevali proti Slivnikovi domačiji. Tudi tu so nam postregli, kot vedno, ko nas pot popelje mimo njih. Od tu nas je čakal le še kratek vzpon do igrišča v Belih Vodah in do OŠ, kjer nas je čakal vroč golaž, na katerega nas vsako leto ob našem pohodu povabi KS Bele Vode. Skuhala pa ga je tudi letos Vida Mazej.
Naš pohod ni bil naporen. Bil je lep, prijeten in vesel. Pa vendar se nam je zdelo prav, da smo se ob našem 10. jubileju društva spomnili naših pogumnih borcev, ki so delček te poti prehodili pozimi, v hudem mrazu, lakoti in razmerah, ki si jih večina od nas ne more niti predstavljati.

Ta vnos je bil objavljen v Bele vode. Zaznamek za trajno povezavo.