4. Štefanov pohod na Smrekovec

V soboto, 6. 2. 2016, je Društvo Vulkan Bele Vode organiziralo 4. Štefanov pohod na Smrekovec. Pohoda se je udeležilo več kot 60 pohodnikov. Dan je bil čudovit. Jasno in sončno vreme, brez oblačka. Za ta letni čas tudi precej toplo. Start pohoda je bil za tiste z več kondicije ob 8. uri pri cerkvi v Belih Vodah, za ostale pa ob 9.30 pri spodnjem Brložniku.

Pred pastirsko kočo nas je Silva Bačovnik tudi letos pričakala z okusno slano pito in vročim čajem, ni pa manjkalo tudi drugih osvežilnih pijač za vsak okus. Hrib pod Brložnikom, na katerega smo se imeli namen povzpeti, ni bil pretirano zasnežen. Zlahka smo ga prehodili in nadaljevali pot po gozdni stezi, ki je z vsakim korakom postajala bolj zasnežena. Hoja skozi gozd je v človeku zbujala čarobne občutke. Mogočne smreke, odete v snežne plašče, nad njimi pa sinje modro nebo. Pravi balzam za dušo. Pri toliko naravne zimske lepote se je pot zdela prav kratka in kar naenkrat smo prispeli na planoto pri koči. Tu zgoraj je bilo zimo še kako čutiti. Sonce nas je sicer prav lepo grelo, a snežna odeja je bila še zelo debela. Nekateri so pot nadaljevali proti vrhu Smrekovca, za druge pa je bila topla koča ciljna postojanka.

Planinska koča je bila polna, saj je bil dan idealen za izlet. Ko smo se vsi vrnili z vrha, kjer smo uživali v prekrasnem razgledu, smo seveda naredili obvezno skupinsko fotografijo za naš arhiv. Nato pa smo se okrepčali z okusno enolončnico, katero je tudi letos za vse pohodnike plačal sponzor pohoda Marko Mazej, s.p. iz Belih vod. Za to velikodušno gesto se mu vsi prav lepo zahvaljujemo. Društvo Vulkan pa je poskrbelo tudi za posladek, ki na pustno soboto ne sme manjkati – slastne krofe. Takole siti in zadovoljni bi najraje kar malo zadremali na klopci ob topli krušni peči, a nas je čakal še spust v dolino. To je šlo hitreje, čeprav smo morali biti previdni. Shojena stezica se je na nekaterih delih spremenila v pravo drsalnico. Vsi smo srečno prispeli do spodnjega Brložnika. Spet smo se malo okrepčali, pokramljali med seboj in se nato počasi odpravili proti domu.

Razšli smo se prijetno utrujeni, polni čudovitih vtisov in spominov na prelep sončen dan, z željami, da se ob naslednji priložnosti kmalu spet srečamo.

Društvo Vulkan

Ta vnos je bil objavljen v Bele vode. Zaznamek za trajno povezavo.