KUD ŽALEC (LIKOVNA SEKCIJA) SE PREDSTAVI V BELIH VODAH

Z likovno sekcijo Kulturno Umetniškega Društva Žalec (KUD Žalec), sem se prvič srečal lani konec poletja. Sestal sem s predsednikom likovne sekcije, g. Jankom Melanškom, ki je v imenu sekcije izrazil željo po mojem mentorstvu. Na kratko mi je predstavil delo društva in njihove člane, ter se dogovorila za sodelovanje. Ker gre za izjemno heterogeno skupino je seveda v skupini nemogoče voditi individualizirani program. Vsak član ima svoj pogled na svet, na umetnost in tudi drugačno predznanje zato je obvezno ob pričetku leta sprejeti program, ki se nato vleče skozi vse leto kot rdeča nit. Program je kot cement, ki nas povezuje hkrati pa nam omogoča jasni pogled na smer v katero želimo skupaj. Program je zastavljen tako, da vedno rahlo iritira/vznemirja člane pri njihovem delu a hkrati omogoča članom s slabšim predznanjem, da sledijo ostalim. Če povzamem, program nikoli ni pisan na kožo vsem, omogoča pa bodisi nadgrajevanje ali ohranjanje ter poglabljanje likovnega znanja.

Poleg programa, ki je sicer pomembni vidik našega delovanja, je morda še bolj pomembni vidik druženje. Srečujemo in družimo se enkrat tedensko po tri ure in v tem času, malce pokramljamo, si povemo kakšno šalo, udarimo kakšno geopolitično debato, izogibamo pa se lokalno političnih razprtij, ker bi to preveč škodilo našim odnosom v društvu. Skratka socialni vidik druženja je zelo pomemben za delovanje društva.
Likovna sekcija je nastala v okviru KUD Žalec leta 2003. Od takratnih sedem likovnih zanesenjakov je društvo naraslo na več kot trideset članov, od tega okoli dvajset aktivnih. Vsako leto člani sodelujejo na več skupinskih in samostojnih razstav. Ena bolj odmevnih skupinskih razstav se zgodi vsako leto konec poletja v Savinovem likovnem salonu, v okviru občinskega praznika mestne občine Žalec. Likovna sekcija večkrat sodeluje tudi na dobrodelnih prireditvah in s svojimi donacijami likovnih del na svoj način pomaga graditi boljšo družbo.

Tokratna razstava v prostorih nekdanje osnovne šole Bele Vode je ena izmed skupinskih razstav. Predlog za razstavo sem predstavil Kulturnemu športnemu turističnemu društvu Vulkan iz Belih Vod in bili hitro uslišani in razstava je sedaj pred nami. Tip postavitve je salonske narave, kar pomeni da ne gre za postavitev kjer bi izpostavljali posamezne avtorje ampak je poudarek na vse člane likovne sekcije. Dela niso razvrščena po nekem ključu, ki bi govoril o kvaliteti/kakovosti likovnih del. Po motiviki in likovnih tehnikah so dela zelo raznolika. Na ogled so motivi krajine, ki so lahko urbane, ruralne ter tudi mistične. Vidimo lahko tihožitja, živalske motive in motive portretnega slikarstva. Na ogled pa je tudi en nabožni motiv.

Kulturno športno turistično društvo Vulkan, je zelo lepo sprejelo likovno sekcijo KUD iz Žalca in upam na še kakšno sodelovanje v prihodnosti.

Uroš Potočnik

Ta vnos je bil objavljen v Bele vode. Zaznamek za trajno povezavo.