BELOVOJSKA KUHLA 2017

V nedeljo, 2.7.2017, je Društvo Vulkan Bele Vode organiziralo kuharsko tekmovanje – 1. tradicionalno »Belovojsko kuhlo«. Za res pestro ponudbo na našem kulinaričnem dogodku je poskrbelo kar 8 ekip, ki so pridno kuhale že od 13.ure.

Na meniju so se znašli prelepi sladki hamburgerji, ki jih je spretno spekla in okrasila Tanja Bačovnik, naša  »Cukerpekarca«. Vsi smo občudovali iznajdljivega Gregorja Petkovnika, »Volka samotarja«, ki je svoj omamni golaž skuhal na lesenem štedilniku – na  drevesnem deblu, v katerem je od znotraj gorel ogenj. Domen Mazej, z ekipo » A je to«, je vrtel svinjska rebrca na žaru. Skupaj s pečenim krompirjem v foliji so bile vrhunskega okusa. Vera Rezoničnik je v velikem loncu počasi dušila svoje slastne goveje ptičke v pikantni omaki. »Goveji ptički, ki poletijo v nebo« pa so bili tako dobri, da so, namesto v nebo, poleteli kar v naše želodčke. Franc Urbanc in Stane Stropnik, iz ekipe« Masterchef in pastir«, sta na starem gašperčku na drva skuhala pastirsko juho, ki ji ni bilo para. Preoblečena v prava kozja pastirja sta poskrbela tudi za obilico smeha. Ekipa »Sačmojstri«, z Alešem Rezoničnikom na čelu, je že s svojim pompoznim prihodom na traktorju dala vedeti, da z njimi ni dobro »češenj zobati«. V saču so pripravili čudovito sočno in dišeče meso, krompir ter zelenjavo izpod peke. Tomaž Goličnik s svojo ekipo  »Sovice« se je prav lepo znašel. S seboj je prinesel udoben naslanjač. Očitno mu je to pomagalo, da je v svojem kotlu skuhal res kraljevski bograč. Barbara Peternel pa je pokazala, kaj se je naučila v daljni Mehiki in je pod imenom » stara Mehičanka » ponujala mehke, domače tortilje s sočno, počasi pečeno, vratovino in prilogami.

Naša prireditev je naletela na odziv, ki ga, resnici na ljubo, nihče od nas ni pričakoval. Prišlo je preko 100 obiskovalcev. Naše igrišče se je v trenutku spremenilo v najbolj obiskano tržnico z  raznoliko kulinarično ponudbo, zastavljeno po konceptu ulične prehrane, pa vendar s pridihom domačnosti.

Verjetno se vsi strinjamo, da je bila vsaka ekipa že sama po sebi zmagovalka. Pa vendar je nekdo moral odnesti domov prehodni pokal »belovojsko kuhlo« – 110 cm veliko leseno kuhalnico, ki jo je izdelal naš Gregor Petkovnik. Po preštetih glasovnicah je bil zmagovalec znan. Svoj dom, do naslednjega leta, je »kuhla« našla pri Alešu Rezoničniku in njegovi ekipi Sačmojstri. Drugo mesto je dosegel Volk samotar – Gregor Petkovnik, tretje mesto pa si je priboril Domen Mazej z ekipo »A je to«. Prav vsi kuharji pa so zasluženo prejeli tudi priznanja Društva Vulkan za sodelovanje na 1. Belovojski kuhli.

Glede na število obiskovalcev bi lahko rekli, da je dišalo zelo daleč. Pa tudi, da je hrane mnogo prehitro zmanjkalo. Je pa to tisto, kar je vsakemu kuharju največja pohvala – postrgani lonci in prazni krožniki. Na koncu pa seveda čestitke in pohvale vsem kuharjem za njihov trud in pripravljenost ter zahvala res številnim obiskovalcem. Imeli smo se enkratno. Se vidimo drugo leto.

 

Ta vnos je bil objavljen v Bele vode, Društvo Vulkan. Zaznamek za trajno povezavo.