KOŽUHANJE 2017

Letos je bilo v sklopu jesenskih prireditev, ki jih prireja Društvo Vulkan, tudi veselo kožuhanje na Pergovnikovi domačiji v Belih Vodah.

Pergovnikovi imajo sicer moderno in strojno opremljeno kmetijo, vendar vsako leto prijazno dovolijo članom Društva Vulkan, da ročno potrgamo mali delček ogromne koruzne njive. Nekaj dni pred kožuhanjem smo storže ročno potrgali in jih s koši znosili na voz ter odpeljali v skedenj. Nabral se je velik kup koruze, ki je do naslednjega petka čakal vesele »kožuhače« iz Belih Vod.

V petek, 20.10.2017, proti večeru, se je v lepo urejenem domačem skednju zbrala zelo pisana druščina. Preko 50 kožuhačev se je posedlo ob kup potrgane koruze in pričelo z delom. Zelo veseli smo bili, da se nam je pridružil tudi župan občine Šoštanj, Darko Menih in njegova soproga, ki se našega zabavnega večera vsako leto prav rada udeležita. Čas je skoraj prehitro mineval ob prijetnem klepetu in pripovedovanju šal. Po dobrih dveh urah je bila koruza skožuhana. Na vrsti so bile zabavne igrice. Otroci so si v koloni med nogami podajali balon in metali koruzo na koš. Odrasli pa so balinali s kamenčki, trli kotaleče orehe, skupinsko skakali v veliki vreči in ob bokih v paru z zvezanimi nogami nosili koruzo. Petkov večer se je razvil v pravo doživetje z obilico smeha. Ob vsem tem seveda ni manjkalo dobre kapljice in slastnih, dišečih prigrizkov, ki so jih pripravile naše pridne članice.

Naš večer ob koruzi, letos že 4. po vrsti, se vsako leto izkaže za zelo živahen in nadvse priljubljen dogodek. V Društvu Vulkan zadovoljni opažamo, da je zanimanja za tovrstno druženje vsako leto več, tudi med mladino. In prav je tako. Marsikateri stari kmečki običaji so s časom zbledeli in izginili. Kožuhanje pa je eden od običajev, za katerega smo v Belih Vodah poskrbeli, da ne bo utonil v pozabo.

Ta vnos je bil objavljen v Bele vode, Društvo Vulkan. Zaznamek za trajno povezavo.