ZAKLJUČEK DRUŠTVA VULKAN

V soboto 25.11.2017 se nas je zbralo 45 članov društva Vulkan pri Razpodovnikovi kmetiji v Belih Vodah in se odpeljalo proti Slovenskim Konjicam. Namenili smo se na ogled vinske kleti Zlati Grič. Na avtobusu se nam je pridružil tudi ansambel Kratek Stik. Ob 15.00 uri smo prispeli do kleti, kjer nas je sprejela Tanja Žižek. Popeljala nas je na razgledno ploščad, od koder smo imeli razgled na čudovite vinograde, vse okoli nas jih je bilo 70ha. Toliko jih ima v lasti podjetje Zlati Grič. Podjetje je prava zakladnica doživetij, saj se ponaša z eno najmodernejših vinskih kleti v regiji, golf igriščem med vinogradi, apartmaji v Vinogradniškem dvorcu iz 15. stoletja in odlično kulinarično ponudbo v Gostilni Grič.

Objekt, velik 3.500 m² s kapaciteto 1,3 milijona litrov, je v celoti vkopan v zemljo, strehe pa zatravljene in zasajene. V naravi so vidni le posamezni fasadni elementi, ki se izvirno vključujejo v obstoječi ambient vinogradniške krajine.
Nato nas je pot vodila v njihovo stiskalnico grozdja oziroma ˇprešoˇ, kjer predelajo do 550 ton grozdja.

Prevladujejo bele sorte, kot so Renski Rizling, Chardonnay, Rizvanec, Sauvignon, Sivi in Beli Pinot, Laški Rizling, od rdečih sort pa Modra Frankinja in Modri Pinot. Kakovostni program predstavljajo polnitve vin zvrsti Konjičan ter sorte Modre Frankinje, ki ju polnijo v litrske steklenice. Sortna vina vrhunske kakovosti polnijo v steklenice 0,75l. Prevladujejo suha in polsuha vina. Vina posebnih kakovosti polnijo v steklenice 0,25 do 0,75l. Pridelujejo pa tudi penine, ki zorijo v Otokarjevi peninski kleti v Žički kartuziji.
Od preše nas je pot vodila v srce kleti, kjer se skriva dragocena kapljica v velikih 20.000 in 50.000 litrskih cisternah. Od tukaj pa smo bili povabljeni v degustacijsko dvorano, kjer so nam predstavili 4 sorte vina. Začeli smo z vinom Rose, ki je iskrivo rožnate barve, aroma je intenzivna, v kateri zaznamo sveži cvet vrtnice. Nadaljevali smo s Sauvignonom, ki mu pravijo tudi špargljevo vino, saj se s šparglji odlično ujame. Nato nas je presenetil Renski Rizling. To vino je harmonično, sveže in pitno. In na koncu še najslajši Traminec s sadno aromo, ki se odlično poda k sadnim sladicam. Degustacijo je dopolnila glasba harmonike.

Po zaključku degustacije smo bili povabljeni še v njihovo trgovino, kjer smo lahko kupili njihova vrhunska vina za domov.
Nato nas je pot vodila do Vinogradniškega dvorca iz 15. stoletja v katerem so sedaj urejeni trije apartmaji. Z dvorišča dvorca smo si že v poznem mraku, privoščili razgled na samo mesto Slovenske Konjice, Konjiško goro s Starim gradom, Gostilno Grič in golf igrišče, ki se razprostira na 2500m med vinogradi z 9 luknjami.

Od tukaj nas je pot vodila na Turistično kmetijo Marguč v Dražo vas, kjer je sledila večerja in zabava z ansamblom. Družina Marguč nas je sprejela z nasmehom in nam postregla z zelo okusno in izbrano mesno ploščo s prilogami. Ob okusni večerji so nam seveda, kot se za te kraje spodobi postregli z zelo dobrim belim in rdečim hišnim vinom. Tako smo svoje brbončice še naprej razvajali pozno v noč ob zvokih kitar in harmonike. Na plesišču pa se nam je pridružila tudi naša prijateljica metla, ki je poskrbela za menjavo, smeh in igro na plesišču. Luštno je blo!

Ta vnos je bil objavljen v Bele vode, Društvo Vulkan. Zaznamek za trajno povezavo.