Kuharska delavnica v Belih Vodah

V ponedeljek, 9.4.2018, je Društvo Vulkan organiziralo kuharsko delavnico v dvorani bivše OŠ v Belih Vodah. Delavnico pod imenom »mali prigrizki za velike priložnosti« sta vodila Anja in Metod Špital, lastnika dobro poznane specializirane trgovinice za malice » MAŠ za MAL´CO » iz Velenja.

Ob 17. uri se je v dvorani zbralo 30 udeležencev. Vsi smo nestrpno pričakovali, kaj se bomo tokrat naučili. Metod Špital je v uvodnem pozdravu povedal osnovne stvari o malih prigrizkih, imenovanih fingerfood. Lahko jih delamo iz sadja, zelenjave, mesa, sira, kruha… Lahko so sladki, slani, topli, hladni…V gradivu, ki nam ga je razdelil, smo lahko našli recepte in slike jedi, ki jih bomo pripravljali.

Ker pa vsi vemo, da jemo tudi z očmi, je Metod poudaril, da je na koncu zelo ali morda najbolj pomembna prezentacija le-teh. Jedi naj bodo pripravljene estetsko, premišljeno in okusno. Porcije naj bodo v velikosti grižljaja in postrežene na pladnje in mize po načelu »manj je več«.

Na začetku si morda marsikdo od nas ni mogel predstavljati, da nam bo vse skupaj uspelo narediti tako, kot je bilo videti na slikah. Pa vendar sta na koncu obe mizi prav blesteli. Čudovito okrašeni, ena v rumeni, druga v bordo barvi. Na njiju so se bohotili prigrizki raznoraznih oblik in pisanih barv. Prisrčna sadna nabodala, sadne lupine napolnjene s sadjem in pršut z melono so preprost in zelo osvežilen prigrizek za vsako priložnost. Rakovi repki na kremnem siru s krekerji so bili postreženi na malih plastičnih žličkah. Panna cotta, čokoladni mousse, tiramisu krema in čokoladni puding s smetano so v mini lončkih dobili čisto drugačno obliko, kot jo poznamo od prej. Kruhki s fižolom in žajbljem, slastni piškotki s timijanom, baziliko in mocarelo, mini pizze iz listnatega testa, tortilje s pečeno papriko in piščancem ter špinačna rulada z lososom so na lepih večnadstropnih krožnikih, lesenih deskah in pladnjih kar vabili, da izginejo v naša usta. Vse skupaj pa je bilo res lepo dekorirano s spomladanskim cvetjem, barvno zelenjavo in suhim cvetjem.  Ko smo vse skupaj poslikali in ovekovečili naše novo kuharsko znanje, smo vse pripravljeno tudi poskusili. Vse je bilo zelo okusno in prav vsak od nas je bil lahko ponosen nase in na svoj izdelek.

Katera miza je zmagala? Obe, saj niti na eni, ne na drugi ni ostalo prav ničesar. Polizali smo si vseh deset prstov, ki pa so pravzaprav ostali čisti. Prav to je tisto, zaradi česar je fingerfood tako zelo priljubljen. Jedi so pripravljene na način, da si gostje ne umažejo rok ali obleke.

In prav gotovo je res, da Anjin in Metodov fingerfood na prireditvah izgleda bolj profesionalno, kot naš na naši kuharski delavnici. Pa vendar se je na obrazih vseh udeležencev videlo, da smo sami s seboj zelo zadovoljni. Znanje in nasveti, ki smo jih pridobili, bomo še kako pridno uporabili in prijetno presenetili naše goste in svoje domače ob prvi priložnosti, ki se pokaže.

 

Ta vnos je bil objavljen v Bele vode, Društvo Vulkan. Zaznamek za trajno povezavo.