2. Belovojska kuhla

Začetek poletnih počitnic je čas, ko na igrišču v Belih Vodah pridejo na svoj račun vsi ljubitelji dobre hrane. Tisti, ki jo radi skuhajo, kot tudi tisti, ki radi dobro jedo in želijo včasih poskusiti kaj novega.  Društvo Vulkan je v nedeljo, 1. julija 2018, organiziralo 2. tradicionalno »Belovojsko kuhlo«. Ponudba na našem kulinaričnem dogodku je bila zelo raznolika. Dišalo je po italijanski, mehiški, balkanski in seveda po slovenski hrani.

Tekmovalo je kar 6 kuharskih ekip.  Naš »Volk samotar«, iznajdljivi Gregor Petkovnik, je poskrbel, da smo imeli kaj videti. Svojo golaževo juho z jurčki je kuhal na lesenem štedilniku, ki ga je izdelal sam. Poleg zelo okusne enolončnice, ki je počasi brbotala na ogromnem štedilniku, je bil pogled na njegov izum prava paša za oči.

 

 

 

 

 

 

 

Letošnja novinka na tekmovanju, drugače pa prava mojstrica v kuhinji, Silva Bačovnik, je v svoji »Babičini kuhni« pripravljala gobov golaž s slanino. Miza se kar šibila od teže ogromnega lonca, kjer se je kuhal njen sloviti golaž.

Že ob pogledu v lonec smo vsi vedeli, da bo letos konkurenca res težka.

 

 

 

 

 

Naša »Cukerpekarca«, Tanja Bačovnik, je ustvarila kremšnite v lončkih. Vsi, ki poznamo Tanjine sladice, vemo, da ima punca pravo roko za sladko. Njene sladice so vedno prva liga in tudi lepe na pogled.

 

 

 

Barbara Peternel, »stara Mehičanka«, je tudi tokrat pripravila mehiško jed. V njeni ponudbi se je znašel piščančji buritto –

po mehiško začinjen piščanček v sveže pečenih tortiljah, s papriko, sirom in čebulo ter jogurtovim prelivom s česnom.

 

Damjan Kotnik in njegovi »Prijatelji s kuhlo« so v velikem kotlu nad ognjem kuhali pasulj.

Že, ko smo videli pridno ekipo, kako je spretno rezala, sekljala in mešala sestavine ter na koncu dodala še dišeče klobase, so se ljubiteljem pasulja pocedile sline.

 

Vsako leto pa vsaj eden od udeležencev poskrbi tudi za predstavo ob prihodu na prizorišče. Letos smo z odprtimi usti občudovali ekipo »Teš 7«, Franca Urbanca in Staneta Stropnika, ki sta svojo pečico za pizzo pripeljala na prikolici.

Vendar to ni bila navadna pečica. Iz velikega soda sta izdelala peč na drva z dimnikom, v kateri sta spekla tako slastne pizze,

da smo številni pizzoljubci kar nekajkrat stali v vrsti za dodatno porcijo.

Ljubitelji dobre kuhinje so začeli počasi prihajati na igrišče. Občudovali so vsakega kuharja posebej in ob pogledu na ponudbo dobrot je lačno zakrulil marsikateri želodček. Ob 17. uri so bile jedi pripravljene za pokušino. Vrste so se začele nabirati pri vsaki mizi. Letos je bilo hrane dovolj za vse, pa čeprav je bilo obiskovalcev ravno toliko, morda pa še več, kot lani. Lonci so se hitro praznili in prišel je čas za objavo rezultatov. Razlike v točkah med tekmovalci so bile res minimalne.

Obiskovalci so z glasovanjem odločili, da si letošnjo »Belovojsko kuhlo« zasluži naša Cukerpekarca, Tanja Bačovnik, s svojo domiselno kremšnito v lončku. Takoj za njo se je uvrstila babica Silva Bačovnik, ki je v svoji »Babičini kuhni« ustvarila res bogat gobov golaž. Tretje mesto je pripadlo Barbari Peternel,« stari Mehičanki«, s sočnimi piščančjimi burittosi. Tudi ostali trije tekmovalci so bili tik za prvo trojico. Zato lahko z gotovostjo potrdimo, da je bila vsaka ekipa zmagovalka, že zato, ker se je udeležila tekmovanja. Vreme je bilo čudovito. Organizacija prireditve enkratna. Tekmovanje je potekalo v sproščenem vzdušju.  Število obiskovalcev nam je dalo motivacijo in zagon za naslednje leto ter potrditev, da smo na pravi poti.  Prepričani smo, da je vsakdo našel nekaj za svoj okus. Jedi so bile prave trofeje za želodčke in prav nihče ni domov odšel lačen. Seveda pa si največ čestitk in zahvale zaslužijo naši kuharji za njihov trud  in pripravljenost. Res smo zelo uživali. Drugo leto pa se spet vidimo.

Ta vnos je bil objavljen v Bele vode, Društvo Vulkan. Zaznamek za trajno povezavo.