IZLET Kočevska in Kostel – SOBOTA, 3.7.2021

V soboto, 3.7.2021, vas Društvo VULKAN vabi na potepanje po Kočevskem in Kostelu.

Prosimo za prijave najkasneje do 20.6.2021 oz. do zapolnitve prostih sedežev

na tel. 041 641 970  (Marjeta Mazej).

Program:

6.00

Odhod iz Belih Vod in vožnja proti Kočevju. Vmes postanek za kavico in sendvič.

9.00.

Na avtobusni postaji  Kočevje se priključi vodič. Sledi kratek ogled mestnega jedra. Največja znamenitost je cerkev Sv. Jerneja, ki stoji v središču Kočevja, ob reki  Rinži.   Cerkev sv. Jerneja je bila sezidana v historičnem novoromanskem slogu. Notranjost zaznamuje baldahinski in ciborijski veliki oltar, freska Slavka Pengova, orgle, ki sodijo med večje v Sloveniji, veliki bronasti kip svetega Jerneja in drugo. Kip je ob 600-letnici župnije leta 1993 naredil akademski slikar in domačin Stane Jarm.

10.00.

Nato se zapeljemo v Kočevsko Reko. Ogledamo si na novo zgrajeno cerkev Janeza Krsnika, ki je postavljena na mesto porušene. Cerkev stoji na najvišji točki v vasi in je obdana z drevoredom divjega kostanja. Blizu cerkve raste oreh . Drevo je najdebelejši znani oreh v Sloveniji. Obseg oreha meri 434 cm, visok pa je (bil) 15 m. Pod njim je kamnita miza z letnico 1696.

11.00.

Pot nadaljujemo do Gotenice. Vodič nam predstavi kratko zgodovino kraja. Sledi ogled Ekološke kmetije Kocjančič.  Na kmetiji predelujejo ekološko kravje mleko v ekološke mlečne izdelke kot so salame, sir, sir z okusi, mladi sir, navadni in sadni jogurt ter skuto. Seveda brez degustacije ne bo šlo.

12.00.

Nato se, mimo »Reškega jezera, zapeljemo do Borovca, kjer je možen zunanji ogled bunkerja iz časa, ko je bilo tu zaprto območje.

grad Kostel

12.30.

Sledi vožnja proti dolini Kolpe. Ustavimo se pod gradom Kostel, ki se v listinah prvič omenja leta 1336 kot GRAFFENWARTH – grofovska straža in je v nemirnih stoletjih turških vpadov predstavljal čvrst branik na nemirni južni kranjski meji.  Sledi ogled gradu.

14.00.

Naš izlet nadaljujemo  v vasici Selo , kjer nas bodo sprejeli  na Turistični kmetiji Padovac. Postregli nas bodo  s klasičnim kosilom.

16.00.

Po kosilu nas bo pot vodila do  slapa Nežica. Slap sestavljajo trije večji, približno 10 m visoki lehnjakovi slapovi. Vodič nam bo postregel z pravljico o Nežici.  Nadaljujemo mimo Fare, kjer je cerkev Marije Vnebovzete. Sedanja cerkev je bila, razen zvonika, zgrajena med leti 1858 in 1864.  Pot nas bo nato vodila  po panoramski cesti ob Kolpi do 12 km oddaljene Bilpe. Prisluhnili bomo tudi zanimivi legendi “Kako je vrag čez Kolpo skočil”. Vožnjo nadaljujemo do Dola in zapustimo dolino Kolpe. Vmes kratek postanek v Predgradu, kjer si bomo ogledali še sramotilni steber (pranger). Za kaznovanje lažjih prekrškov so ga postavili na začetku 16. Stoletja.

17.30.

Na koncu se ustavimo ob Kočevskem jezeru, ki sodi med čistejša in topla jezera v Sloveniji. Prosto za kavico, kopanje, sprehod….

bar Ribič ob jezeru za kavico, sladoled,…

18.30 – 19.00

Odhod proti domu. Prihod v Bele Vode ob cca 21 uri.

Cena : 30 € na osebo za člane / 40 € za nečlane

Cena vsebuje :

  • prevoz,
  • 2 sendviča in pijača na busu,
  • degustacijo na kmetiji Kocjančič,
  • klasično kosilo s sladico na kmetiji Padovac,
  • 1 pijača pri kosilu,
  • vstopnino v kostelski grad in
  • organizacija ter strokovno vodenje (lokalni vodič).
Kmetija Padovac – degustacija

Zaradi negotovih epidemioloških razmer vas prosimo, da imete s seboj eno od naštetih potrdil:

  • dokazilo o cepljenju zoper COVID-19 ali
  • potrdilo o pozitivnem rezultatu testa HAGT ali testa PCR, na SARS-CoV-2, ki je starejši od 10 dni, vendar ne starejši od 6 mesecev ali
  • potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali
  • potrdilo o negativnem hitrem testu (48 ur od odvzema brisa) ali PCR (72 ur od odvzema brisa) testu.
Ta vnos je bil objavljen v Bele vode. Zaznamek za trajno povezavo.