DRUŠTVO VULKAN VABI NA IZLET

»ISTRSKA PRAVLJICA« 

SOBOTA, 11.6.2022

KOPER – POMJAN S ŠAVRINKO – ISTRSKA MARENDA (TOPLA MALICA) – VASICA KRKAVČE – OBISK OLJARNE Z DEGUSTACIJO – DEŽELA REFOŠKA Z DEGUSTACIJO VIN IN BOGATIM NAREZKOM

6:00

Odhod iz Belih Vod in vožnja do Kopra z vmesnim postankom za kavico, WC.

9:15 – 11.15  KOPER

Srečamo se z vodičem. Lahkoten sprehod po beneškem mestu in kavica ob morju. Sprehodili se bomo skozi staro mestno jedro Kopra, zametke katerega zgodovinarji postavljajo že v drugo polovico 6. stoletja. Pot nas bo vodila od osrednjega mestnega trga (Titov trg) mimo stolnice Marijinega vnebovzetja, kjer bomo spoznali legendo o Sv. Nazariju. Čevljarska ulica nas bo pozdravila z levjimi usti in nas popeljala do Prešernovega trga z značilnim Da Pontejevim vodnjakom (1666) in vrati Muda, nekdaj glavnimi mestnimi vrati. Prosto za kavico, čaj  ali zajtrk v eni izmed koprskih mestnih kavarn na koprski »rivi«.

11.45  POMJAN – ogled vasi s Šavrinko

Pomjan je najvišje ležeča vas Šavrinskega gričevja (342 m), od koder se razteza prelep razgled na Koper in okolico. Zaradi svoje prvotne zasnove in stavbne dediščine je značilno istrsko naselje zagotovo zanimivo za sproščujoč sprehod. Skupaj z domačinko v šavrinski noši, ki je sodelovala pri snemanju nadaljevanke, bomo naredili prijeten in zanimiv sprehod po vasici. Domačinka nam bo z veseljem pokazala marsikatero zanimivost ter nam zaupala kakšno vaško anekdoto. Sprehodili se bomo tudi mimo pomjanskega pokopališča, kjer je bilo posnetih nekaj prizorov v nadaljevanki Usodno vino.

13.00  »MARENDA PO ISTRIJANSKO« (topla malica)

BOBIČI S KLOBASO

Da bo izlet tudi kulinarično zadovoljil vsestransko okušanje istrskih vasic, bodo poskrbeli na eni izmed turističnih kmetij, kjer  nam bodo postregli z odličnimi domačimi jedmi.

MENU: bobiči s klobaso ( domača istrska mineštra z domačim kruhom) in  domača sladica (pijača pri kosilu NI vključena v ceno).

14.30  KRKAVČE

Ogled idilične istrske vasice in poganskega znamenja  Krkavče so ena najlepših vasi v Slovenski Istri. Skrivnostni krkavški kamen, ki se nahaja v vasi, velja za nekakšen »istrski stonehenge« znamenje, ki so ga še nedolgo tega častili naši predniki. zanimiv sprehod po vasi med ozkimi uličicami in kamnitimi hišami ter se vrnili nekaj desetletij v preteklost. Še posebej je zanimiv glavni vaški trg, kjer se nahaja 800 let stara oljka ter zanimiva cerkvica, ki v svoji notranjosti skriva še eno, manjšo cerkev, kar je svojevrsten fenomen.

16.45   OBISK OLJARNE/TORKLE*** – ogled oljarne in degustacija

DEGUSTACIJA OLJČNEGA OLJA IN NAMAZOV

Slovenska Istra je pokrajina, kjer domuje oljka.  Zaradi ugodne klime v istrskih oljčnikih uspeva eno najbolj kvalitetnih oljčnih olj na svetu. Na naši poti se bomo ustavili v oljarni, ki se ponaša s 400-letno tradicijo pridelovanja. Spoznali bomo postopek pridobivanja oljčnega olja ter imeli možnost pokušine. Poleg domačega oljčnega olja bomo poizkusili še oljčne namaze. Prav vse boste lahko tudi kupili za domov.

18.15   DEŽELA REFOŠKA – pokušina istrskih vin ob istrskem narezku v središču dežele refoška

DEGUSTACIJA VIN OB BOGATEM NAREZKU

V nadaljevanju izleta se bomo odpravili v deželo refoška. Srečali se bomo z enim izmed manjših, a priznanih vinogradnikov, ki nam bo z veseljem predstavil svojo kmetijo in nam dal na pokušino njegova najboljše vina, na katera je lahko upravičeno ponosen. Ob bogatem istrskem narezku bomo pokušali 3 različne vzorce istrskih vin iz njegove vinske kleti. Imeli bomo tudi možnost nakupa njegovih odličnih vin. 

20.00 Zaključek v Kopru in vožnja proti domu z vmesnimi postanki. Prihod v BV okoli 23.00.

Cena:  35 EUR na osebo za člane/45 EUR na osebo za nečlane

Cena vključuje:

  • prevoz,
  • pijača na avtobusu,
  • Istrsko marendo – topla malica, (pijača pri kosilu ni vključena v ceno)
  • obisk oljarne in degustacijo domačega oljčnega olja,
  • srečanje z vinarjem in degustacijo 3 vzorcev istrskih vin ob bogatem istrskem narezku,
  • ostale oglede in obiske po programu,
  • strokovno vodenje, organizacijo izleta, zavarovanje odgovornosti agencije Autentica do potnikov in njihovih stvari, DDV.  

Prosimo za prijave čimprej oz najkasneje do 10.5.2022 na tel. 041 641 970 pri Marjeti Mazej. (plačilo velja kot prijava)

Izlet bo realiziran ob zadostnem številu prijav.

Ta vnos je bil objavljen v Bele vode. Zaznamek za trajno povezavo.