Bele Vode v velikonočnem vzdušju

Končno je prišla pomlad in po zimskem spanju se je narava prebudila v nov življenjski ciklus, ki se je začel s spomladanskim enakonočjem, 21. marca. Zacvetele so prve rožice, drevesa pa že poganjajo popke. Vrnili so se ptički in življenje je tako rekoč vstalo od mrtvih. Pred nami je velika noč, ki jo letos praznujemo v nedeljo, 9. aprila 2023 in za vernike pomeni največji krščanski praznik, ko Kristus simbolično vstane od mrtvih. Velika noč pri nas in drugod po svetu pomeni tudi pomladni praznik, ki je tesno povezan s šegami in navadami ter verovanji. V Belih Vodah se za ta pomembni praznik vsako leto radi dobro pripravimo. Okrasimo si stanovanja, izdelamo butarice za blagoslov na cvetno nedeljo, pobarvamo pirhe, spečemo pletenice in dišeče potičke.
Velika noč je odlična priložnost za druženje, ker nam zanj vse prepogosto zmanjka časa in za ustvarjanje, ko lahko tudi tisti malo večji otroci pustimo domišljiji prosto pot. Zato je Društvo Vulkan iz Belih Vod tudi letos organiziralo velikonočno delavnico za člane in ostale krajane. Potekala je v petek, 31.marca 2023, ob 17. uri v dvorani bivše OŠ Bele Vode. Zbralo se je 20 udeležencev vseh starosti, največ je bilo otrok.
Društvo Vulkan je poskrbelo, da so udeleženci delavnice imeli na voljo obilico okraskov vseh vrst in barv. Poleg tega pa tudi razne vrste naravnega materiala in zelenja. Otroci so resnično uživali v izdelovanju okraskov in namiznih dekoracij. Na voljo so imeli toliko prisrčnih zajčkov, ovčic, piščančkov, pisanih cvetlic, jajčk, trakov in pisanega papirja, da smo lahko opazili tiste lepe iskrice ponosa v otroških očeh, ki jih vsi tako radi vidimo. Tudi odrasli smo si dovolili biti igrivi. Lepe pisane spomladanske barve so v nas prebudile mnoge ideje za prelepe unikatne izdelke in marsikdo je našel v sebi »kreativca«, za katerega niti vedel ni.
Izdelovali smo velikonočne butare, za katere je snope prijazno pripravil Gregor Petkovnik, za kar se mu najlepše zahvaljujemo. Mi pa smo jih na delavnici okrasili z bršljanom, božjim leskom, pušpanom, drenovimi vejicami, jih polepšali s pisanimi trakovi, metuljčki, tudi s piščančki in pisanimi jajčki.
Skupaj s KO RK Bele Vode in svetom KS Bele Vode smo izdelali tudi lepe velikonočne voščilnice za vse krajane Belih Vod in jim zaželeli vesele velikonočne praznike.
Delavnico so vodile Marjeta Mazej, Julija Goličnik in Brigita Ledinek.
Velikonočna delavnica je lepo uspela. Po nekaj urah prijetnega in koristnega druženja smo se zadovoljni poslovili. Nekaj smo že postorili, nekaj opravil nas še čaka. Peka dišeče potičke, barvanje jajčk, kuhanje šunke, spomladansko čiščenje in ostala opravila pa bodo nedvomno poskrbeli, da bodo letošnji velikonočni prazniki v Belih Vodah spet lepi in prijetni.
Vir:
Društvo Vulkan
Barbara Peternel

Ta vnos je bil objavljen v Bele vode. Zaznamek za trajno povezavo.