KUHARSKA DELAVNICA – ZELIŠČA V KUHINJI

Poletje je idealen čas za preizkušanje novih idej v kuhinji, saj je večina zelišč že polnih življenja, barv, arom in eteričnih olj. In tudi čas, ko je na voljo največ svežih dišavnih zelišč. Na vrtu nam zrastejo grmički timijana, pehtrana, šetraja, rožmarina, žajblja… Na voljo so tudi bazilika, peteršilj, zelena, luštrek, drobnjak in še in še. Redkeje uporabljene za pripravo hrane pa so meta, melisa, sivka, bezeg…. Zato smo se v Društvu Vulkan odločili poprositi gospo Tatjano Štancar Poprask z Ekološke kmetije Poprask, da nas malo pouči, kako se lahko zelišča uporabijo v kuhinji, in sicer malo drugače, kot jih uporabljamo mi.

V ponedeljek, 12.6.2023, ob 17. uri se je v šoli zbralo 12 radovednih in znanja lačnih udeleženk. Novo opremljena kuhinja v dvorani bivše OŠ Bele Vode, kjer je društvo organiziralo kuharsko delavnico, se je izkazala za zelo primeren prostor. Tema delavnice se je glasila »Zelišča v kuhinji«. Gospa Tatjana nam je razdelila natisnjene recepte, kjer ni bilo niti ene jedi, ki bi jo poznale od prej. Razdelile smo se na 6 skupin po dve udeleženki. Sestavine je gospa Tatjana prinesla s seboj, tako, da smo imele na voljo vse, kar smo potrebovale. Sveža zelišča so čudovio dišala in naši želodčki so začeli potihoma kruliti. Ustvarjale smo pod budnim očesom gospe Tatjane in uspelo nam je pripraviti čudovite jedi.

Naredile smo pehtranove rezine, sivkin veganski sladoled z borovnicami, grahov namaz z meto, timijanov sirup na hitro, polžki z melisinim nadevom, veganski tatarski biftek, ledeni čaj in bezgovo panakoto z limono.

Ko je bilo vse pečeno, ohlajeno, zmešano in pripravljeno, smo jedi postavile na mizo in začele preizkušati, kar smo ustvarile. Žal so bili naši želodčki premajhni, da bi v njih lahko stlačile vse jedi, ki smo jih pripravile. Pa vendar je bilo skoraj nujno poskusiti vsake vsaj mali košček. Hrana je bila nekaj posebnega in je brez dvoma zadovoljila še tako zahtevne okuse. Po končani gostiji pa smo, čeprav zelo site,  zmogle še urno pospraviti mize, pomiti posodo in počistiti kuhinjo.

Tako se je končal kulinarični ponedeljek v Belih Vodah in na obrazih nam je bilo videti, da smo bile vse udeleženke več kot zadovoljne. Čeprav zelišča v kuhinji niso nekaj novega, pa vendar tudi niso nekaj povsem običajnega. Sploh pa uporaba zelišč v takšni obliki, kot nas je danes naučila gospa Tatjana. Vzdušje na delavnici je bilo tako zelo prijetno, da smo se vse, še preden je bilo konec današnjega dogodka, že spraševale, kdaj bi ga lahko spet ponovili.

Društvo Vulkan

Barbara Peternel

Ta vnos je bil objavljen v Bele vode. Zaznamek za trajno povezavo.