SLADKO DOŽIVETJE NA KUHARSKI DELAVNICI S TATJANO:

PEKA KEKSOV IZ RAZLIČNIH VRST MOKE

V torek, 14. novembra 2023, je Društvo Vulkan organiziralo kuharsko delavnico » PEKA KEKSOV IZ RAZLIČNIH VRST MOKE«. Zbrale smo se pri Tatjani Štancar Poprask, na ekološki kmetiji Poprask Potočnik v Skornem, Šmartno ob Paki.

Tatjana nas je prijazno povabila v kmečko sobo, nas pozdravila, povedala nekaj besed za uvod in razdelila recepte. Nato smo odšle v njeno kuhinjo. Središče dogajanja so bili okusni in dišeči keksi, ki smo jih pripravljale iz različnih vrst moke. 13 udeleženk je z veseljem sprejelo izziv in se razdelilo v 6 skupin.

Kuhinja se je hitro napolnila s smehom, vonji in prijetno napetostjo. Vsaka skupina si je po receptu izbrala moko, ostale sestavine in se podala v peko slastnih keksov.

Prva skupina se je odločila za ajdove linške kekse. Keksi so bili zelo lepi in mehki. Polnjeni so bili z belo čokolado ali z marmelado. Očarali so s svojim značilnim okusom po ajdi, ki je bil bogat, a hkrati nežen.

Druga skupina je eksperimentirala z ovsenimi kosmiči in različnimi dišavnimi začimbami ter ustvarila edinstvene kekse s pridihom praznikov. Njihova kombinacija je navdušila vse prisotne.

Tretja skupina se je lotila veganskega izziva s kokosovim sladkorjem in pirino moko. Pirini veganski keksi s čokolado so bili tako slastno hrustljavi, da so zelo hitro izginili s pladnjev.

Četrta skupina, v kateri so bile naše mlajše članice, se je posvetila pirinim linškim keksom po receptu Janeza Lenčka. Tatjana je mladim damam prepustila, da so uporabile svojo domišljijo in nastali so slastni keksi različnih oblik in okusov.

Peta skupina se je odločila za zdravo alternativo. Uporabila je ovseno in pirino moko. Njihovi keksi so bili polni vlaknin, z dodatkom brusnic in rozin so imeli tako bogat okus, da so prepričali tudi tiste, ki prisegajo na bolj zdrave sladice.

Šesta skupina se je lotila peke arašidovih keksov brez moke, z arašidovim maslom in orehi. Dodatek mletih orehov se je odlično ujel z nežnostjo arašidovega masla. Keksi so bili polni arome in so prava poslastica za ljubitelje arašidov in ne preveč sladkih keksov.

Ko so keksi zadišali iz pečice, smo nestrpno pričakovale trenutek, ko bomo lahko okusile svoje stvaritve. In rezultat je bil presežek vseh pričakovanj. Keksi, ki smo jih ustvarile, so bili več kot le sladica. Nosili so pečat topline in domačnosti ter naše ustvarjalnosti in truda.

Napolnjene vrečke s keksi, ki smo jih po delavnici dobile za domov, so postale prava zakladnica okusov, pripravljenih za deljenje s tistimi, ki jih imamo najraje.

Kuharska delavnica pri Tatjani ni bila le kulinarično raziskovanje, temveč tudi izjemno doživetje, ki nas bo spremljalo skozi celotno praznično obdobje. Sedaj smo pripravljene na božično peko, polne znanja, ustvarjalnosti in veselja do kulinaričnega ustvarjanja.

Ob zaključku tega čarobnega kulinaričnega doživetja se želimo iskreno zahvaliti Tatjani, naši izjemni mentorici. Komaj čakamo, da se ponovno srečamo, da nas nauči kaj novega, deli svoje dragocene nasvete in nas navdihuje s svežimi idejami.

Ta vnos je bil objavljen v Bele vode. Zaznamek za trajno povezavo.