POBIRANJE JAJC NA FLORJANOVO 2024

Morda je slika naslednjega: 8 oseb, miza in smučarska proga

Pobiranje jajc je star običaj posvečen svetemu Florjanu, ki med drugim varuje ljudi pred ognjem in poplavami. V Belih Vodah je tradicija pobiranja jajc na predvečer praznika sv. Florjana še vedno zelo živa. Pravilo je, da se pobiranja jajc lahko udeleži le tisti, ki je še neporočen. V preteklosti je bilo pobiranje jajc za fante namreč priložnost, da so spoznali samska dekleta. Danes se temu ne pripisuje več tolikšnega pomena. Zagotovo pa tudi v današnjem času kakšen fant spozna svojo bodočo ženo ravno na tak način.

Letos so fantje v Belih Vodah jajca pobirali v petek zvečer, 3.maja. Čeprav je bilo vreme deževno, je bilo harmoniko slišati že od daleč. Pri vsaki hiši so zaigrali, zapeli in prosili za jajca, iz blagoslovljenih vej pa so naredili majhen križ. Marsikatera gospodinja jim je postregla z malico in pijačo. Njihova pesem je bila povsod prijazno sprejeta in tako kot pretekla leta, so tudi letos fantje nabrali veliko število darov, največ seveda jajc, ki predstavljajo tradicionalno Florjanovo darilo. Krajani Belih Vod smo zelo ponosni na naše mlade fante, da v današnjih modernih časih še najdejo čas in voljo za ohranjanje starih šeg in navad, ki na žalost vedno bolj tonejo v pozabo.

Sveti Florijan pa je tudi zavetnik gasilcev, ki 4. maja praznujejo svoj praznik, mednarodni dan gasilcev. Ob njihovem prazniku se želimo zahvaliti tem resničnim herojem za njihov pogum in požrtvovalnost v najtežjih trenutkih.

Naj bo njihova nesebična predanost in plemenitost navdih za vse nas.

Ta vnos je bil objavljen v Bele vode. Zaznamek za trajno povezavo.