V Belih Vodah smo kožuhali koruzo

Vsi smo že slišali za ličkanje koruze, lep kmečki običaj, ki je včasih na kmetijah lepšal jesenske večere. Kožuhanje koruze, kot se tudi imenuje, je pred desetletji sodilo med najpomembnejša jesenska kmečka opravila in se vedno zaključilo kot prava veselica za staro in mlado.
Ker si v KŠD Vulkan Bele Vode prizadevamo ohraniti stare ljudske šege in navade domačega kraja ter jih tako prenesti na mlajše generacije,smo v soboto,18. oktobra 2014, v zgodnjih večernih urah, na Pergovnikovi domačiji v Belih Vodah, pripravili prikaz tega lepega običaja.
Ko se je dan prevešal v večer, smo se počasi zbirali ličkarji vseh generacij. Domači s Pergovnikove domačije so nas zelo dobrodušno sprejeli in pripravili vse potrebno. Ob pogledu na lep kmečki skedenj, se nam je zdelo, kot bi se vrnili v stare čase. Ob kupu koruze so bile pripravljene nizke klopi, miza pa je bila bogato obložena.
Posedli smo na klopi in začeli ličkati. Pri vsakem storžu smo pustili po dva ali tri liste in jih nato zvezali v pare, ter jih obesili v late. V nekaterih koruznih storžih so bile skrite tudi stekleničke žganja. Kdor jih je našel, je bil še posebno vesel. Ob sproščenem vzdušju in zvokih harmonike nam je šlo kožuhanje zelo dobro od rok. Pekel se je kostanj, članice društva pa so poskrbele za domače dobrote in dobro kapljico. V posebno veselje in čast nam je, da sta z nami obujala spomine tudi župan občine Šoštanj Darko Menih in njegova soproga.
Naše kožuhanje se je izkazalo za zelo vesel, živahen in nadvse družaben dogodek, ki je starejšim obudil spomine na že kar malo pozabljena kmečka opravila, za mlade pa je bil velika priložnost, da spoznajo način življenja nekoč, ko še ni bilo računalnikov in ostale zabavne elektronike. Znova smo namreč dobili potrditev, da je druženje med ljudmi, še zlasti ob takšnih etnoloških dogodkih, vedno dobrodošlo.

Ta vnos je bil objavljen v Bele vode, Društvo Vulkan. Zaznamek za trajno povezavo.