V Belih Vodah smo imeli kar dve velikonočni delavnici

» Bliža se čas velike noči, čas upanja, čas za prijatelje in družino, čas pisank in praznične mize«.

Tako se je glasil prelep verz na začetku prijaznega vabila za velikonočno delavnico, ki smo ga vsi krajani prejeli na dom. Društvo Vulkan Bele Vode nas je tudi letos povabilo, da se je udeležimo. Vsako leto si tam lahko izdelamo butare, šopke, papirnate rože in ostalo dekoracijo za veliko noč. Letos je delavnica za vse generacije potekala v petek, 7.aprila, 2017, v dvorani nekdanje OŠ Bele Vode. Vsak udeleženec je prinesel s seboj nekaj zelenja za snope in aranžmaje. Gregor Petkovnik je že doma za delavnico pridno pripravljal snope oz. butare, Marija Bahun pa je za nas naredila pisane rožice iz krep papirja za okrasitev le teh. Za ostali potrebni material in okraske je poskrbel Vulkan.Vse je bilo pripravljeno za še eno prijetno ustvarjalno popoldne v dobri družbi. Delavnice se je udeležilo preko 20 članov. Moški so iz vrbovih vej vezali butare. Ženske pa so butare okrasile z bršljanom, božjim leskom, pušpanom in drenovimi vejicami, jih polepšale s pisanimi rožicami iz krep papirja ter spletle čudovite kitke. Izpod spretnih rok so nastajali tudi različni naravni aranžmaji iz korenine trte in brezovih podstavkov, okrašenih z različnim zelenjem, rožicami, jajčki in piščančki. V treh urah, kolikor je trajala delavnica, smo domov odnesli krasne naravne okrase za naše domove. Eni so bili namizni, drugi takšni, ki se obesijo na vrata, spet tretji nekaj vmes. Vsi pa so nastajali z mislijo na lepo okrašen dom in prijeten čas, ki ga bomo preživeli v krogu najbližjih.

Izdelovanje butaric in ostalih velikonočnih aranžmajev je tudi odlična priložnost za uvajanje otrok v spoznavanje lepot ljudskih običajev. V teh časih, ko se nam na vsakem koraku nekam mudi, je takih priložnosti vse manj. Pa vendar se v Belih Vodah trudimo, da temu ne bi bilo tako. Otroci so bili prisotni na petkovi delavnici, kjer so izdelovali  male papirnate košarice, primerne za okras ali darilo za pisanko. V soboto, 8.4.2017, pa so, v dopoldanskih urah, imeli svojo delavnico. Vabilu se je odzvalo kar 19 otrok. Vodili sta jo Julija Goličnik in Petra Medved. Naši mentorici, vedno polni svežih idej, sta otrokom tokrat pokazali kako izdelati  čudovite vazice in na njih narisati pomladne motive. Da vazice ne bi bile prazne, so iz papirja izdelali pisane cvetove in jih obesili na vejice v vazici. S seboj sta prinesli lepo oblikovane kamne, otroci pa so nanje narisali različne motive. Za velikonočne praznike pa so iz papirja naredili tudi jajčka, iz katerih lahko pokukajo rumeni piščančki. Kot na vsaki otroški delavnici, sta mentorici prijazno poskrbeli, da so se otroci  posladkali s slastnimi mafini.

Pri nas, v Belih Vodah, velikonočni prazniki ne bodo šli kar tako mimo nas. Na marčevski  kuharski delavnici smo se naučili, kaj skuhati, da bo praznična miza res bogato obložena. Na velikonočni pa smo poskrbeli, da bodo butarice blagoslovljene na cvetno nedeljo, naši domovi pa praznično okrašeni. Čas velike noči, čas upanja, čas za prijatelje in družino, čas pisank in praznične mize naj pride čimprej, mi smo pripravljeni.

Ta vnos je bil objavljen v Bele vode. Zaznamek za trajno povezavo.