V Belih Vodah smo postavili mlaje

Vreme sicer sploh ne kaže, da je prvi maj že pred vrati, a je vendarle tako. Prvi dan meseca maja je že od nekdaj prazničen dan. Je pomladni praznik, ki sega zelo daleč v zgodovino. Postavljanje mlajskega drevesa je imelo včasih malo drugačen pomen, kot ga poznamo danes. Ob njem so se ljudje veselili rasti, toplote, častili so zelenje, drevje in cvetje.

Postavljanje mlaja, kot ga poznamo danes, pa se je prvič zgodilo leta 1919. Štirje mladi fantje, ki so se srečno vrnili iz prve svetovne vojne,  so na predvečer 1. maja skrivaj postavili drog z okrašeno brezovo krošnjo. Ponazarjal naj bi zahvalo devici Mariji za srečno vrnitev iz vojske. To je bilo prvo praznovanje 1. maja v takratni novi državi, Kraljevini SHS. Danes  prvomajski mlaj ponazarja predvsem simbol svobode, samozavesti in mesec dni opozarja na pravice delavcev. Predvsem pa je postavljanje mlajev eden od starih običajev, ki jih še posebej radi ohranjamo tudi v Belih Vodah.

V ponedeljek, 24. aprila 2017, smo se člani Društva Vulkan Bele Vode zbrali na parkirišču pri cerkvi, da bi postavili letošnja mlaja. Tam sta nas že čakali dve lepi smreki, ki so ju naši fantje tisto dopoldne podrli in dostavili na parkirišče. Letos sta nam smreki darovala Marko Medved in Pavlek Ovčjak in se jima na tem mestu prav lepo zahvaljujemo, kot tudi vsem ostalim, ki so pomagali pri akciji. Priprava mlajev je potekala hitro, saj je ekipa za pripravo in postavitev mlajev že  kar lepo utečena. Drevesi je bilo potrebno obeliti, splesti venca iz smrekovih vej, ju obesiti pod krošnjo, nanju navezati pisane trakove, na vrh pa obesiti zastavo. Ko sta bila mlaja pripravljena za postavitev, je bil čas za glavno atrakcijo dneva. Postavitev le-teh. Pri tem nam vsako leto pomaga Franc Navodnik, saj bi bilo ročno dvigovanje, kot v starih časih prenaporno in tudi ne ravno varno. Tako pa so bili mlaji hitro postavljeni v pripravljene luknje. Sledilo je le še zaključno delo zasipanja in utrditev lukenj.

Nekaj časa smo jih opazovali, občudovali, se slikali z njimi, potem pa smo se lotili pometanja parkirišča. Ko je bilo vse končano in pospravljeno, je sledila obvezna »veselica«, saj je bilo potrebno nazdraviti na srečno in uspešno akcijo. Pa tudi na to, da bodo ponosno in varno stali še cel naslednji mesec in krasili našo vas ter prijazno pozdravljali krajane in obiskovalce.

 

Ta vnos je bil objavljen v Bele vode. Zaznamek za trajno povezavo.