VIKEND V BELIH VODAH JE BIL POSVEČEN KARLU DESTOVNIKU KAJUHU

Ob prazniku občine Šoštanj smo člani Društva Vulkan, v sodelovanju s KS Bele Vode, preživeli lep jesenski vikend, posvečen Karlu Destovniku Kajuhu. 

V soboto, 7.10.2023, smo organizirali Kajuhov pohod po Belih Vodah. 35 članov se je zjutraj ob 8. uri zbralo pri Savineku. Odpravili smo se proti Honecu, od tam pa smo se povzpeli na hrib proti Počivalniku. Čez zelene pašnike smo prispeli na prvo postajo, kjer sta nas Julija in Andrej Goličnik pričakala s kavico, sladicami in pijačo, za kar se jima najlepše zahvaljujemo. Seveda se nam je cela družina Goličnik pridružila in nadaljevali smo pot proti lovski koči. Tam nas je čakala družina Mazej. Zahvaljujemo se jim za pijačo, ki so nam jo prijazno ponudili. Tudi oni so se nam pridružili na poti naprej na Tolsti vrh. Vmes smo občudovali razgled na Uršljo goro in Javorje. Ustavili smo se pri Snovrški kapelici, kjer smo imeli malico. Nato smo se sprehodili še malo naprej, od koder se nam je odprl prekrasen razgled na celo Šaleško dolino. Od tam smo se spustili do lovske koče in čez Počivalsko pušo do žage ter pohod zaključili pri Savineku točno ob 12. uri. Vida Mazej nas je že čakala z zelo okusnim golažem in kruhovimi cmoki ter svežim domačim kruhom. Golaž je, kot vsako leto, za pohodnike plačala KS Bele Vode, za kar se jim najlepše zahvaljujemo. Pri Savineku smo kar malo posedeli, klepetali in uživali v dobri hrani in kapljici, nato pa smo odšli vsak po svojih opravkih.

V nedeljo, 8.10.2023, pa smo člani društva Vulkan v dvorani OŠ Bele Vode pripravili kulturni program, posvečen življenju in neminljivi poeziji narodnega heroja in od letos tudi častnega občana Šoštanja, Karla Destovnika Kajuha. Prireditev je obiskovalcem ponudila prijeten preplet Kajuhove poezije, njegove globoke ljubezni do domovine in domačega Šoštanja. Predsednica društva Vulkan, Marjeta Mazej, je ob Kajuhovem spomeniku s prijaznimi besedami pozdravila goste in napovedala otroški pevski zbor, ki je zapel Drobno pesem. Nato nas je povabila v dvorano, kjer se je kulturni program nadaljeval.
Mnogo prekratko, a vendar bogato, življenjsko pot Karla Destovnika Kajuha so kot povezovalke programa z lepo besedo orisale Julija Goličnik, Mateja Skale, Helena Klavž in Barbara Peternel. Kajuhove pesmi pa je zelo doživeto in v srce segajoče recitiral Jan Ovčjak, oblečen v Kajuha. Ob klavirski spremljavi Darje Ovčjak je otroški pevski zbor, pod taktirko Irene Mazej, zapel pesem » Na oknu«.  Za projekcijo Kajuhovih fotografij, filmov in glasbenih vložkov na velikem platnu, ki so spremljale recitatorja, pevski zbor in povezovalke programa , je skrbel Robert Rezoničnik.

Predsednik KS Bele Vode, Anton Urbanc, je povedal nekaj prijaznih besed o Karlu Destovniku Kajuhu in povedal, da smo lahko ponosni, da se je rodil ravno v naši občini Šoštanj. Zahvalil  se je vsem, ki so prispevali k rasti in razvoju občine Šoštanj in KS Bele Vode ter stopili skupaj in pokazali solidarnost, ko je bilo to najbolj potrebno. Vsem je zaželel srečno ob prazniku občine Šoštanj.

S svojim obiskom nas je razveselil tudi gospod Drago Koren, direktor občinske uprave. Pohvalil je naše lepe Bele Vode in kulturno prireditev ter izrazil veselje, da je bil to dopoldne z nami. Poudaril je pomembnost solidarnosti in medsebojnih odnosov. Solidarnost je ključna vrednota, ki pomaga graditi močne skupnosti in omogoča preživetje ter okrevanje po naravnih nesrečah ter drugih izzivih.

Obiskovalci so nas za naš trud nagradili z najlepšo zahvalo, s polno dvorano in glasnim ploskanjem.

Predsednica Društva Vulkan, Marjeta Mazej, se je zahvalila vsem sodelujočim na prireditvi in gostom, ki so nas razveselili s svojim obiskom. Vse je povabila na zakusko in druženje. Ob okusnih prigrizkih in dobri kapljici so si obiskovalci lahko ogledali tudi razstavo knjig in slik o Karlu Destovniku Kajuhu.

Naš jesenski vikend ob prazniku občine Šoštanj, posvečen Karlu Destovniku Kajuhu, je minil še bolje, kot smo si želeli. Na pohodu po Belih Vodah nas je spremljalo sonce, dobra volja in čudovita družba. Kulturna prireditev pa je poglobila naše razumevanje in spoštovanje do Kajuha ter njegovega prispevka k naši skupni zgodovini.

Vir: Barbara Peternel

Ta vnos je bil objavljen v Bele vode. Zaznamek za trajno povezavo.